четвер, 2 грудня 2010 р.

Лінукс і новий l2tp-шний vpn від Beeline

Beeline робить своїм користувачам інтрнету новий сюрприз - переходить на новий vpn - l2tp. Для повідомлення користувачів про це радісне свято Beeline скористався своєю стрічкою новин (її ж усі читають, чи не так?). Про те, щоб повідомити користувачів по електронній пошті світлі голови Beeline не потурбувались. Відповідно 3 грудня тих неуважних, які не читають новин Beeline чекає чудова несподіванка у вигляді незрозумілої відсутності інтернету...
У кращих трідиціях налаштування нового vpn-у описано тільки для Windows-користувачів. Що робити прихильникам Його Стівності, не кажучи вже про якихось там лунуксоїдів - це звичайно їхні осибисті проблеми, а не Beeline-а. На радість своїх прихильників Його Стівність подбали про наявність підтримки l2tp на Його пристроях. А от щодо лінуксоїдів... На жаль, розробники NetworkManager-а не імплементували підтримки l2tp.
Але, на нашу велику рідість є такий чудовий проект як vpnpptp. Скориставшись ним користувачі Beeline і далі зможуть отримувати інтерент-послуги, за які вони заплатили свої важко зароблені грошенята. 
vpnpptp треба ставити прямо з їхньої сторінки на Google Code, принаймні в Ubuntu-вських репозиторіях їхній пакунок відсутній. vpnpptp пропонує пакунки не лише для Ubuntu, а й для Fedora, openSuse, Mandriva та PCLinuxOS.

Flattr this

4 коментарі:

  1. vpnpptp - непогана річ як для початку, але далека від unix way, як і вічно тормознутий Network Manager.
    Тим більше іконка vpnpptp деколи давала інформацію про трафік, а деколи ні.
    Трохи помучившись,я створив з’єнання через демон xl2tpd.

    ВідповістиВидалити
  2. Основною перевагою vpnpptp є наявність графічного інтерфейсу (21 століття надворі) і простота налаштування. xl2tpd можливо є "unix way" але він виглядає досить складним у налаштуванні. А це практично унеможливлює його використання пересічними користувачами.

    ВідповістиВидалити
  3. Про таку річ, як нетінстал думаю чули навіть пересічні користувачі з 21 століття. "Дуже проста" утиліта vpnpptp їм аж ніяк у цьому не допоможе.
    За наведеним посиланням дається налаштування російського оператора Корбіна зі збоченою, на мій скромний погляд, маршрутизацією.

    Тут я особисто нічого складного не бачу.
    СLI- інтерфейс не залежить від того, яке століття на дворі. Можна дискутувати до безкінечності, але я, частково також пересічний користувач - не адміністратор і не программер, вважаю його більш потужним.

    ВідповістиВидалити
  4. CLI-інтерфейс є значно потужнішим за графічний. Дискусія тут зайва.
    А Ваш пост про xl2tpd є дуже хорошим. Проте ви є "просунутим" користувачем, а не пересічним :)
    Пересічними користувачами я вважаю, наприклад, моїх батьків :)
    Повірте, для них значно простіше тицьнути кілька кнопок у vpnpptp (там все перекладено на українську!), ніж редагувати конфігураційні файли для налаштування xl2tpd.

    ВідповістиВидалити

Translate